jueves, 14 de octubre de 2010

Els sistemes operatius



-Què és un sistema operatiu?

És el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.

-Per a què serveix?

Un Sistema Operatiu serveix per administrar els recursos de la màquina,coordinar el maquinar,i organitzar arxius i directoris en dispositius de almacenament.
Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions

-Tipus de sistemes operatius.

Els principals són Microsoft Windows,GNU/Linux i Mac OS X
.

WINDOWS: és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MSDOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari



GNU/Linux: és el sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU. Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu. Va créixer gràcies al treball col·laboratiu de programadors de tot el món, els quals se sumaren a la crida per a desenvolupadors que en Linus Torvalds va realitzar en quant va fer pública la primera versió del nucli del sistema operatiu.



MAC: és un sistema operatiu creat per Apple Computer ('ordinador poma' en anglès) per a ordinadors Apple Macintosh. Destaca per la seva estabilitat, potència gràfica i facilitat d'ús. El Mac OS va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interficie gràfica d'usuari.
Podem distingir dues grans famílies de sistemes operatius en el Mac OS:
  • El Mac OS "Clàssic"
  • El Mac OS X (per el número romà 10)





3 comentarios: